dissabte, 2 de febrer del 2013

Alfredo Arribas, marcant estil al Priotat & Montsant



El passat 25 de gener varem visitar amb l’equip de sumillers de Wine Palace, a un dels personatges que esta marcant un estil completament propi al Priorat i al Montsant, Alfredo Arribas.

Frank Ruiz a l'esquerra (Wine Palace) amb Alfredo Arribas
EL CONCEPTE

2 Cellers, 2 Conceptes. Per un costat, Celler Alfredo Arribas, a Falset, amb l’idea i convenciment d’elaborar vins que respectin les varietats autòctones, treballant vinya per vinya, parcel·la per parcel·la, tot per separat, buscant identitats i peculiaritats, el que ell anomena TROSSOS. D’aquest concepte neixen el TROSSOS SANTS (garnatxa blanca i garnatxa gris), el TROSSOS VELLS (Carinyena), el TROS BLANC (Garnatxa blanca) i el TROS NEGRE (garnatxa negra). Al mateix temps, de tot el ventall que ens ofereix el Montsant, apareixen les Ediciones I·Limitadas, on es conceben vins amb personalitat pròpia, tot combinant alguns d’aquests Trossos o d’altres parcel·les de varietats menys habituals. Trobem NÚVOL (Garnatxa blanca i Macabeu), FAUNUS (Ull de Llebre, Syrah, Merlot i Garnatxa) i FLORS (Garnatxa i Carinyena).

Per l’altre costat un concepte ben diferent, el del Celler Clos del Portal, entre LLoar i Bellmunt, en finca pròpia de més de 20 ha. En aquest cas, s’elaboren diferents Vins de Finca, tenint en compte els diferents graus de maduresa del raïm rastrejant d’aquesta manera totes les possibilitats que els sóls i clima austers de la zona poden aportar. Trobem GOTES (garnatxa i carinyena), NEGRE DE NEGRES (garnatxa, carinyena, cabernet i syrah), SOMNI ((garnatxa, carinyena i syrah) i TROS DE CLOS (carinyena).

 

LA VISITA

Varem començar trepitjant a fons desde el primer minut, doncs només arrivar (Celler Alfredo Arribas) varem començar a tastar botes i tines de microvinificacions monovarietals.



Escalfant motors, amb una tina de Garnatxa blanca del Trossos blanc 2011, amb molta fruita blanca i flors, amb un punt de clementina. Molt de greix i una acidesa molt viva però increïblement integrada desprès de 12 mesos en bota!!!.

Per continuar, la base d’un dels nous vins que podreu trobar molt properament a les botigues, el Faunus, en aquest cas el 2012, amb un color que captivava, violaci, elèctric, amb notes de fruites negres i gran maduresa, com de pruna madura. Tanins intensos (és un 2012), però que deixen entreveure la gran personalitat d’aquest futur vi.

Varem continuar amb Faunus 2011, ja enllestit i reposant ara en tina, on precipitaran les partícules sòlides més grans de manera natural, doncs ells opten per no clarificar ni filtrar els vins. Un anyet desprès, el vi ja es troba més tranquil i reposat, amb un nas més equilibrat i complexe. Promet molt.



Ara que ja havíem escalfat motors, comencen a sortir algunes peces de més envergadura, com un dels lots de Carinyena del Trossos vells, en aquest cas 2012. Es tracta d’una parcel·la que es verema tard, buscant molta profunditat pero es manté amb una acidesa molt viva.



Somni, Negre de negres
Desprès de més d’una hora tastant vins, entenem que, el projecte al Montsant consisteix en un petit “taller d’experimentació” on elaboren vins peculiars i amb molta personalitat amb un únic fil conductor, es busca la màxima expressió de cada varietat. Per aconseguir-ho, vinifiquen parcel·les per separat mirant d’aconseguir extreure les peculiaritats més interessants d’aquella varietat en aquella parcel·la.



Un cop al Clos del Portal, al ben mig de l’anomenada “Milla d’Or del Priorat”, ens introduïm en una altre filosofia de celler. En aquest cas, les diferencies entre cadascuna de les linies de treball va més relacionada amb elaborar vins depenent del grau de maduresa del raïm.

Així, amb una primera passada per les vinyes, generalment durant la primera setmana de setembre, s’obté un raïm sà i madur, però més fresc amb el qual s’elaboren els Gotes del Priorat, vins francs i fàcils, amb molt color, aromàtics i molt frescos.

En la segona passada, s’obté un raïm més madur, que donarà lloc a un vi més imponent en boca, amb notes de fruites negres madures, figa i pruna, molt rodó, que ompla la boca com el Negre de Negres.

Per últim, amb la darrera passada, amb un raïm d’extrema maduresa, s’obté el Somni. Un vi grandiós per la seva maduresa, melositat, profunditat i…frescor!! Aquest vi et deixa sedat, quasi diria anestesiat,… És un autèntic vi de “meditazione”, com deia un vell amic meu.



Abans de marxar, però, varem tornar a veure la llum amb el Tros del Clos, un monovarietal de Carinyena de vinyes centenàries (1911) amb una acidesa vibrant, quasi elèctrica, que ens va fer sortir del estat de relax on ens havia transportat el Somni.



En fi, un “viatge”  ple de sensacions  i emocions sense necessitat de moure’t de casa!!!



Salut i Bon Viatge



Ferran Casellas  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada